Jídlo

Tady se dozvíte o jídle, které u nás můžete najít a jak získat vodu. Je lepší když u sebe vždy budete nosit tablety na dezinfekci vody. Pokud je ale mít nebudete, popíšu vám jak vodu najít či upravit tak aby byla pitná.

 

Jídlo - Zde bych vám chtěl představit i jinou potencionální potravu kterou můžete najít kromě rostlin a zvěře.Jedná se například o menší živočichy, ale neméně výživné.Například červi.Pro nás je to nechutné, ale v Asii je to pochoutka.A když to pochoutka nebude, tak vám to alespoň pomůže přežít.Houby jistě všichni alespoň trochu znáte.Je jich celá řada a proto vám představím pouze ty nejběžnější.U hub platí stejné pravidlo jako u rostlin.Pokud si nebudete jistí jestli je houba jedlá či ne, tak ji radši NEJEZTE.

Houby - sbrejte pouze ty které opravdu rozeznáte.Můžete je usušit a nadrtit například do polívky, nebo je důkladbě uvařit a jíst je jako hlavní jídlo.Výživově jsou na tom nějak mezi masem a zeleninou.

 

Babka :

Bedla jedlá :

Hřib kovář :

Hřib pravý :

Klouzek obecný :

Kovář habrový :

Křemenáč osikový :

 

 

 Hmyz - je pro člověka v krizové situaci častonejspolehlivějším zdrojem potravy.Množství hmyzu (na váhu) má větší výživnou hodnotunež stejné množství rostlin.Obsahuje mnoho tuků, bílkovin a sacharidů.Nejužitečnější jsou termiti, mravenci, brouci, kobylky, sarančata, včely, housenky a larvy.Hledejte je v koucích a skulinkách stromů, pod kůrou, na rostlinách a na všech stinných a vlhkých místech.Krásný tučný červíky můžete najít i v rozkládajících se pahýlech.

Nesbírejte hmyz ketrý pojídá odpadky, mršiny nebo trus - může přenášet infekci.Taky hmyz s jasným zbarvením je většinou jedovatý, takže dejte pozor.Taky se vyhněte larvám na spodní straně listů.Mohou vylučovat jedovaté tekutiny.Měli by jste si dát pozor i na velký brouky, kteří mohou mít velká kusadla a poranit vás.Většinu můžete jíst zasyrova, ale uvařený nebo upražený hmyz je chutnější.

 

Kobylky a sarančata - odstraňte nohy a křídla aby se vám líp jedly.

 

 Červy - můžete jíst syrové, ale když je upražíte a rozmělníte na prášek, tak pro vás bude snesitelnější je pozřít.Můžete prášek přidat do polívky.

 

 

  Brouci - odstraňte krovky.

 

Včely, vosy, sršně - napřed odstraňte žihadlo, křídla a nohy.Dávejte pozor, jsou nebezpečné.

 

Mravenci - sběr dá velkou práci, ale k jídlu jsou chutní.Radši je ale uvařte aby jste zničili kyselinu mravenčí.

 

Šneci, slimáci - nechte několik dní hladovět, pak je dejte do slaného roztoku aby se vyčistili jejich vnitřnosti před tím než je budete vařit.Vařte alespoň 10min.

 

 Chlupaté housenky - vymáčkněte střeva a snězte, kůži nejezte.