Jídlo
Tady se dozvíte o jídle, které u nás můžete najít a jak získat vodu. Je lepší když u sebe vždy budete nosit tablety na dezinfekci vody. Pokud je ale mít nebudete, popíšu vám jak vodu najít či upravit tak aby byla pitná.
Jídlo - Zde bych vám chtěl představit i jinou potencionální potravu kterou můžete najít kromě rostlin a zvěře.Jedná se například o menší živočichy, ale neméně výživné.Například červi.Pro nás je to nechutné, ale v Asii je to pochoutka.A když to pochoutka nebude, tak vám to alespoň pomůže přežít.Houby jistě všichni alespoň trochu znáte.Je jich celá řada a proto vám představím pouze ty nejběžnější.U hub platí stejné pravidlo jako u rostlin.Pokud si nebudete jistí jestli je houba jedlá či ne, tak ji radši NEJEZTE.
Houby - sbrejte pouze ty které opravdu rozeznáte.Můžete je usušit a nadrtit například do polívky, nebo je důkladbě uvařit a jíst je jako hlavní jídlo.Výživově jsou na tom nějak mezi masem a zeleninou.
Babka :
Bedla jedlá :
Hřib kovář :
Hřib pravý :
Klouzek obecný :
Kovář habrový :
Křemenáč osikový :
Hmyz - je pro člověka v krizové situaci častonejspolehlivějším zdrojem potravy.Množství hmyzu (na váhu) má větší výživnou hodnotunež stejné množství rostlin.Obsahuje mnoho tuků, bílkovin a sacharidů.Nejužitečnější jsou termiti, mravenci, brouci, kobylky, sarančata, včely, housenky a larvy.Hledejte je v koucích a skulinkách stromů, pod kůrou, na rostlinách a na všech stinných a vlhkých místech.Krásný tučný červíky můžete najít i v rozkládajících se pahýlech.
Nesbírejte hmyz ketrý pojídá odpadky, mršiny nebo trus - může přenášet infekci.Taky hmyz s jasným zbarvením je většinou jedovatý, takže dejte pozor.Taky se vyhněte larvám na spodní straně listů.Mohou vylučovat jedovaté tekutiny.Měli by jste si dát pozor i na velký brouky, kteří mohou mít velká kusadla a poranit vás.Většinu můžete jíst zasyrova, ale uvařený nebo upražený hmyz je chutnější.
Kobylky a sarančata - odstraňte nohy a křídla aby se vám líp jedly.
Červy - můžete jíst syrové, ale když je upražíte a rozmělníte na prášek, tak pro vás bude snesitelnější je pozřít.Můžete prášek přidat do polívky.
Brouci - odstraňte krovky.
Včely, vosy, sršně - napřed odstraňte žihadlo, křídla a nohy.Dávejte pozor, jsou nebezpečné.
Mravenci - sběr dá velkou práci, ale k jídlu jsou chutní.Radši je ale uvařte aby jste zničili kyselinu mravenčí.
Šneci, slimáci - nechte několik dní hladovět, pak je dejte do slaného roztoku aby se vyčistili jejich vnitřnosti před tím než je budete vařit.Vařte alespoň 10min.
Chlupaté housenky - vymáčkněte střeva a snězte, kůži nejezte.