Objevte běžný plevel ze dvora, který prokazatelně zabíjí rakovinné buňky

19.10.2012 05:05

Většina propagátorů přírodní péče o zdraví ví, že pampeliška je výborné tonikum na játra. Poslední výzkum však opět dokládá, že je to navíc i zdatný bojovník proti rakovině. K těmto výsledkům došli vědci na Windsorské univerzitě v Kanadě.

Siyaram Pandey pracující na univerzitě jako biochemik jen zdráhavě rozběhl výzkum pampelišek, když jej k tomu vyzvala onkoložka Dr. Caroline Hamm. Ta totiž u několika pacientů s rakovinou zaznamenala, že pokud pili pampeliškový čaj, dařilo se jim lépe. Siyaram Pandey byl zpočátku skeptický.

 

„Vyjádřil se tak, že by mohlo jít o prostou shodu okolností, ale souhlasil s tím, že nebude na škodu to prověřit.“ A tak se rozběhl projekt zkoumající účinky extraktu z kořene pampelišky na vzorky krve s leukémií. Dvojice vědců byla nakonec ohromena svým objevem: buňky leukémie byly přinuceny k apoptóze neboli k programované buněčné smrti.

Ještě více překvapujícím zjištěním byl pro oba fakt, že nerakovinné buňky zůstávaly nedotčeny. Jinými slovy řečeno, extrakt z kořenů pampelišek cíleně působil pouze na rakovinné buňky, což bohužel neplatí u léků pro chemoterapii, které ničí vše, co jim přijde do cesty.